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 NFSA Wants To Hear From YOU!
I'm thankful for your participation in our latest member survey. If you have not, it
only takes a few minutes and I encourage you to do so. Surveys help us better
meet your needs and serve you in ways that make a difference.

We value your input and look forward to learning your latest thoughts on our
service to you. It's exciting to think about the opportunities ahead for the NFSA
and our members.

In service,
Shane Ray,
President

Click To Participate In Our
Survey

Best of August 2020
The following are a dozen questions answered by the NFSA’s Codes, Standards,
and Public Fire Protection staff as part of the Expert of the Day (EOD) member
assistance program during the month of August 2020. This information is being
brought forward as the "Best of August 2020." If you have a question for the
NFSA EOD submit your question online through the “My EOD” portal.
It should be noted that the following are the opinions of the NFSA Engineering,
Codes, and Standards staff, generated as members of the relevant NFPA and
ICC technical committees and through our general experience in writing and
interpreting codes and standards. They have not been processed as formal
interpretations in accordance with the NFPA Regulations Governing Committee
Projects or ICC Council Policy #11 and should therefore not be considered, nor
relied upon, as the official positions of the NFSA, NFPA, ICC, or its Committees.
Unless otherwise noted the most recent published edition of the standard
referenced was used.

Question #1 - When to include NFPA 25
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Does a copy of NFPA 25 need to be given to the owner on all projects
including small tenant improvements or is it just required for new projects
only? Does this apply to NFPA 13R projects as well?

Answer: Section 25.4 of the 2016 edition of NFPA 13, requires a copy of
NFPA 25 to be part of the instruction packet that the installing contractor
provides to the owner. This requirement only applies to new installations
and is not required for tenant improvements. The 2019 edition of NFPA 13,
Section 28.4 added an annex note that supports this by stating, "A copy of
NFPA 25 is not required for system alterations or additions". 

Regarding the second question, NFPA 13R has similar requirements found
in Section 11.4 of both the 2016 and the 2019 edition of NFPA 13R.

Question #2 - Concealed Sprinkler Cover Plate not
Flush with Ceiling

If a concealed sprinkler cover plate is not tight to ceiling (1/4" - 1/2" gap) -
would this be considered by NFPA 13 as a system impairment that requires
correction or only an aesthetics issue?

Answer: This is a situation
that would require
correction. Concealed
sprinklers (including the
cover plate) are listed
assemblies and must be
installed per the
manufacturer’s instructions.
Concealed sprinklers
typically include a small gap
between the cover plate and
the ceiling, however,
installations where this gap
is excessive indicates that
the manufacturer’s
instructions were not
followed and may have a detrimental effect on the operation of the sprinkler.
Additionally, improper installation may cause other issues such as improper
deflector distance.

Question #3 - Mixing Sprinkler Heads from
Different Manufacturers
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Are there any prohibitions on mixing sprinkler heads (of the same response
type) in the same compartment that are manufactured by different
companies?

Answer: There is no requirement in NFPA 13 that sprinklers within the
same compartment be from the same manufacturer. Sprinklers from
multiple manufacturers can be used in the same compartment as long as
they are of the same response type.

Question #4 - Vertical Pipe Chase with Electric
Wires

There is a vertical pipe chase under 10 sq. ft. that meets the requirements
of the 2016 edition of NFPA 13, Section 8.15.1.2.14 that would allow
sprinklers to be omitted. This section does require that there be no sources
of ignition within the chase. There is electrical conduits within the chase
which the AHJ is suggesting is a source of ignition. Is there a code definition
for a source of ignition? And is the wire in the conduit a source of ignition?

Answer:  NFPA 13 and the NFPA Glossary of Terms (which is the
repository of all NFPA defined terms) does not define what a source of
ignition is. However, typically a source of ignition is something that will
initiate a spark or flame that ignites combustibles. An example of a source
of ignition would be a fuel-fired appliance in a combustible space or
potentially an electrical piece of equipment in a hazardous materials room
with flammable vapors. A wire inside a metallic (conduit) or non-metallic
sheathing (Romex) passing through a concealed space would not be
considered as a source of ignition.

Question #5 - Nail Plates
When installing CPVC pipe within the wood 2x6 and 2x4 walls, are nail
plates required so as to protect the CPVC piping from accidental nail/ screw
penetration?

Answer:  The 2019 and
earlier editions of NFPA 13
do not have specific
requirements regarding the
protection of non-metallic
piping against nails or
screws (mechanical
damage). Non-metallic
piping should be installed in
accordance with its listing
limitations, including
installation instructions per
Section 6.3.9.1.2 from the
2016 edition. However,
these instructions are silent
on this issue. Although not
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applicable in this situation, other codes do provide guidance. For example,
the International Plumbing Code (IPC) provides instruction on this exact
situation. Section 305.6 of the 2018 IPC states the following:

305.6 Protection against physical damage. In concealed locations where
piping, other than cast iron or galvanized steel, is installed through holes or
notches in studs, joists, rafters or similar members less than 11/4 inches
(32 mm) from the nearest edge of the member, the pipe shall be protected
by steel shield plates. Such shield plates shall have a thickness of not less
than 0.0575 inch (1.463 mm) (No. 16 gage). Such plates shall cover the
area of the pipe where the member is notched or bored, and shall extend
not less than 2 inches (51 mm) above sole plates and below top plates.

The 2022 edition of NFPA 13 will likely include requirements for this issue. It
is still going through the final steps for approval, so nothing is final as of
now, however, it is expected to the next edition of NFPA 13, NFPA 13R and
NFPA 13D will include provisions for nail plates when installing nonmetallic
pipe. These new requirements will likely include the following requirements
when installing pipe other than steel through wood or metal studs:

1. Steel shields required where the face of piping is less than 1 ¼ inches
from the edge of stud.

2. Steel shield shall be at least 16 gauge
3. Steel shield shall cover the area of the pipe where member is notched

or bored

Question #6 - Standpipe Pressure Verification
To verify the pressure on a standpipe, is it acceptable to use the pressure
gauge at the top of the riser or is it required to use a gauge at the hose
valve itself?

Answer:  No, you cannot use the gauge at the top of the riser. The
acceptance test verification of pressure on the hydraulically most remote
standpipe is taken through the two most remote hose connections. The
intent is to verify the pressure while flowing the two most hydraulically
calculated hose connections, on the discharge side of the valve.
The gauge at the top of the standpipe is not required for the acceptance
test. It is part of the overall system installation requirements for gauge
locations, intended to allow pressures to be read from different specific
locations.

NFPA 14-2019, Section 11.5.1.2 requires the flow test to confirm the
approved hydraulic calculation of each standpipe, as required by Section
7.8.1, for pressure.
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7.8.1 Minimum Design Pressure for Hydraulically Designed Systems.
Hydraulically designed standpipe systems shall be designed to provide the
waterflow rate required by Section 7.10 at a minimum residual pressure of
100psi at the hydraulically most remote 2 ½ in. hose connection and 65psi
at the outlet of the hydraulically most remote 1 ½ in. hose connection.

Question #7 - Face Sprinklers and ESFR
NFPA 13 does not specifically state if, and when, face sprinklers are
required for ESFR systems. It is only referenced in the 2016 edition of
NFPA 13 in Section 17.3.3.4.9. When are face sprinklers required when
ESFR sprinklers are used with in-rack sprinklers?

Answer:  Face sprinklers are not required for ESFR systems. The section
noted in the 2016 edition of NFPA 13 (17.3.3.4.9) was first in the 1999
NFPA 13, for standard spray sprinklers in Sections 7-4.3.1.2 and 7-4.4.2.4.
The figures in this edition, Section 7-4, for storage over 25 feet, such as
Figures 7-4.4.2.4.1 (a), (b), etc. frequently point out the face sprinkler
locations for standard spray sprinklers. In updated editions, the “Face
sprinklers in such racks…” text appears in NFPA 13 as follows:

The 2010 edition, Section 12.3.1.14.2 for standard spray sprinklers
indicates figures with face sprinklers.
The 2013 edition, Section 17.1.10.2.1 shows the same “Face
sprinklers in such racks…” text as a general in-rack sprinkler
requirement.
The 2013 edition, Section 17.3.3 does not have figures or text
requiring face sprinklers for ESFR systems, therefore no requirement
to install.
The 2016 edition, Section 17.3.3.4.9 has face sprinklers in the text of
the ESFR in-rack section, but no text or figure references that
specifically require face sprinklers for ESFR systems as previous
editions did for standard spray sprinklers.

 
The 2016 edition removed the “Face sprinklers in racks…” text from the
Chapter 12 general in-rack requirements for all sprinklers and specifically
correlated this text to multiple sections that addressed storage over 25 feet.
This was a global correlation and the additional text for ESFR systems is
done in error. The 2019 edition, Chapter 23 for ESFR rack systems does
not reference text or figures with face sprinklers. Furthermore, the 2019
edition, Section 25.5.1.7, for in-rack sprinklers for storage over 25 feet
states, “Where rack storage…requires face sprinklers, the face sprinklers
shall be located…” Without a requirement from Chapter 23, the face
sprinkler would not be required.

In summary, face sprinklers are required for standard spray, CMDA, or
CMSA sprinklers in every edition, however when ESFR sprinklers for
storage over 25 feet entered the standard, the text loosely followed but was
technically without a requirement. In the 2019 edition the issue is solidly
clarified by the absence of any face sprinkler reference in the ESFR
requirements of Chapter 23.
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Question #8 - IBC/IFC Secondary water Supply for
High-Rise Buildings

Shall the secondary water supply required for a high-rise building be sized
based on a 30 minute duration or the applicable duration required for a
greater hazard (e.g., ordinary or extra hazard) based on NFPA 13 Table
11.2.3.1.2 to comply with IBC, 2018 edition, Section 403.3.3 and IFC, 2018
edition, Section 914.3.2?

Answer:  We interpret both the IBC and the IFC to require a secondary
water supply (for Seismic Design Category C, D, E or F) with a minimum
capacity of not less than the hydraulically calculated sprinkler demand,
including the required water supply duration, or a minimum duration of 30
minutes, whichever is larger.

Question #9 - Steel Column Protection - Sidewall
Heads

We need to provide protection for steel columns using sidewall sprinklers
and are trying to locate information about where and how to position the
standard sidewall head(s) along the steel columns. Where in the 2010
edition of NFPA 13 are requirements for using sidewall sprinklers to protect
steel columns?

Answer: The 2010 edition of NFPA 13 states in Section 17.1.4.1(1) for
columns without fire proofing located in storage racks can be protected with
sidewall sprinklers, “…at the 15 ft elevation, pointed toward one side of the
steel column”.

However, it is important to note that these requirements are for columns
located in storage racks for the protection of plastic and rubber
commodities. Chapter 16 has similar requirements for columns located
within rack systems for the protection of Class I - IV commodities. However,
NFPA 13 does not have requirements to protect columns in general,
therefore, would not have requirements outside of columns within racks.

Question #10 - Seismic Bracing Requirements for
CPVC Systems

On a NFPA 13R (2016 edition) project utilizing all CPVC piping, (1" & 1-1/2"
pipe sizes), listed two-hole standoff hangers are being used to support the
pipe in a wood structure. Is seismic bracing required in addition to the rigid
hangers?



Answer: The answer is a little more complicated than a simple "yes" or "no"
answer. The first condition that must be met to require seismic bracing
(regardless of pipe material) is a code requirement to require seismic
protection. The building codes will determine, based upon the location of
the project, whether seismic protection is required.
Next, the 2016 edition of NFPA 13R simply sends you to NFPA 13 for all
hanging and bracing requirements. See Section 6.13.

NFPA 13 does not eliminate any seismic requirements simply based upon
the fact that the piping material is CPVC. Therefore, the answer to your
question is: yes, seismic bracing is required even if the piping in question is
CPVC.

NFPA 13 has different requirements for lateral bracing and for longitudinal
bracing as follows:

Lateral Bracing:

NFPA 13 requires lateral sway bracing on all mains regardless of pipe
diameter and on all branch lines that are 2 ½ inches and larger (see Section
9.3.5.5.1). You have indicated that the pipe sizes in your situation are 1 inch
and 1 ½ inches so based upon the language of Section 9.3.5.5.1 the branch
lines would not require lateral bracing as they are smaller than 2 ½ inches.
These branch lines would, however, be required to be provided with
restraint (see Section 9.3.5.5.1.1). The stand-off hangers used may meet
the requirements for restraint.

The mains would be required to be provided with lateral sway bracing by
Section 9.3.5.5.1, however, based upon the fact that you are using 2-hole
standoff hangers lateral bracing may be omitted based upon the fact that
the piping is individually supported “within 6 inches of the structure”
(measured from the top of the piping to the point of attachment to the
structure). This allowance can be found in Section 9.3.5.5.10.2. This section
states that the lateral sway bracing can be omitted for mains if the following
6 conditions are met:

Pipe is supported within 6 inches of the structure (measured from the
top of the piping to the point of attachment to the structure)
At least 75 % of the hangers meet the above requirement (supported
within 6 inches)
Consecutive hangers are not permitted to exceed this 6-inch
requirement
The seismic coefficient (Cp) cannot exceed 0.5
Feed means cannot exceed 6 inches and cross mains cannot exceed
4 inches
Hangers cannot not be omitted per Section 9.2.4.3, 9.2.4.4, or 9.2.4.5.

Longitudinal Bracing:

Section 9.3.5.6.1 requires that all mains (regardless of size or material) be
provided with longitudinal sway bracing (maximum spacing - 80 ft). There is
no section in NFPA 13 that can be used to omit these braces. Longitudinal
bracing is problematic for CPVC piping as typical longitudinal brace clamps
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exert compressive load on the pipe which is not permitted with CPVC pipe
and there are no listed pipe clamps available for this purpose. Longitudinal
bracing for CPVC piping is typically accomplished with a lateral brace at a
change of direction. Per Section 9.3.5.5.8, lateral braces are permitted to
act as a longitudinal brace if they are within 24 inches of a change in
direction.

Question #11 - NFPA 13R: Parapet (Combustible
Building Façade) Requirements

A project consists of a podium type building with a NFPA 13 system on the
ground floor and NFPA 13R system protecting the upper residential floors.
There is a parapet or combustible building facade at the roof with
combustible concealed space within.

Answer:  From the
description, this building
does sounds like this a
podium or pedestal building.
The building codes, mainly
the International Building
Code (IBC) requires the
NFPA 13 system below the
pedestal top (3-hr horizontal
assembly) and allows the
upper building to be
considered separate. This
means, the building on top
of the pedestal top is
protected according to the
standard, in this case, NFPA
13R. If NFPA 13R exempts
an area from sprinklers, it is
permitted. Nothing in the IBC is going to trigger anything more than NFPA
13R for that structure. The 2019 edition of NFPA 13R (similar language in
earlier editions) does not require sprinklers in concealed spaces such as the
one described. See Section 6.6.6. 

Question #12 - NFPA 16 vs. NFPA 409 – Sprinkler
Temperature Ratings

A Class II aircraft hangar is protected by a NFPA 16 closed-head foam-
water system, in accordance with NFPA 409. What should the ceiling
sprinkler temperatures be? NFPA 409 7.6.5 and NFPA 16 7.3.7.4 directly
contradict on this issue.

Answer:  As you pointed out the two standards are conflicting in their
requirements. NFPA 409 in Section 7.6.5 requires sprinklers with a
temperature rating of 175- to 225-degree Fahrenheit while the 2015 edition
of NFPA 16 in Section 7.3.7.4 requires sprinklers with a temperature rating
of 250 to 300 degree Fahrenheit when located at the roof or ceiling. NFPA
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409 would take precedent over the installation Standard (NFPA 16) in this
case.

Aircraft hangars are different from almost all other types of structures with
regard to fire protection requirements. The NFPA 409 committee was given
the right to override any rule from the installation standards that it deems
appropriate to provide proper protection for hangars. During the 2010
revision cycle, NFSA proposed clarification of the NFPA 409 rules with
respect to sprinkler temperature ratings to better align the installation
standards. The proposal was rejected. It was noted that the 409 committee
is specifically relying on the results of full-scale tests run by FM Global and
only wants to allow the corresponding sprinkler temperature ratings to be
used.

Upcoming NFSA Training

09/15/20 - Tech Tuesday "Irregular and Nonuniform Hydraulic Areas"

10/06/20 - Layout Technician Training Virtual Class

10/21/20 - Layout Tech Blended Learning Virtual In Class Practicum

New EOD Process
Starting on July 15, 2020, the NFSA has a new EOD process where members can
submit questions, track the progress, and view their EOD cases. The step by step
process is detailed in TechNotes #442.
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